Starka karismatiska ledare kan vara psykopater

Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig version

Jag såg på vetenskapens värld igår. Det handlade om psykopater. Naturligtvis togs seriemördarna upp. Men det intressanta i programmet var att det finns många psykopater som inte är mördare. Det är psykopater som lever mitt bland oss. Dom är ofta stora starka ledare i olika sammanhang. Dessa kallas nu inte psykopater, även om dom är det. Dom kallas starka karismatiska ledare, och detta bekräftade vad jag länge tänkt och trott.

Dessa personer är som trollkarlar. Dom kör över allt och alla för att nå sina mål. Få märker något då man ger sken av att vara en känslig människa som har förståelse för andra människors känslor. Men det är en förvillelse. Dom är känslokalla inför andra människor och massakrerar andras känslor för egen vinnings skull. Deras känsloregister är ett annat. Dom saknar empatisk förmåga. Något som vi andra har. Och – dom vill ha din tid och dina pengar.

Dessa personer är enligt forskare oerhört karismatiska, charmerande, insmickrande (smicker, en av människans värsta fallgropar) och manipulativa. Man invaggar människor i tron att dom är med i något stort och att dom som ledare skall leda dom framåt i detta stora. Många människor som fastnat i dessa psykopaters nät är ofta så manipulerande med att dom inte ens förstår att dom bara är ett redskap för en psykopat/karismatiker som söker sina egna marker och höjder. Din fysiska eller andliga död är för dom betydelselös.

Fungerar inte ovan nämnda slimmade tillvägagångssätt så blir psykopaten ofta hotfull. Då för dom in sina anhängare i ett själsligt skräckkabinett av underminering, osynliggörande och rena hot av olika slag. I trossammanhang attackeras ”offrets” tro på olika sätt. Ja naturligtvis, man använder sig av de klassiska härskarmetoderna för att kväva allt motstånd.

Dessa psykopater begår inga fysiska mord. Dom kväver sina undersåtar själsligt, andligt och stjäl all deras energi tills dom är lydiga marionetter. Hjälp får dom av andra i sammanhanget. Ingen eller få går emot sin karismatiske ledare.

Många ”undersåtar” svänger mellan fruktan och tro men är programmerade att tro att felet ligger hos dom själva. En inprogrammering som skett i ett tidigt stadium. Detta gör att den som drabbats av en psykopat tror att dom är värdelösa, trossvaga, negativa och hopplöst förlorade. Utan att veta det har dom mentalt märkts till religiösa bastarder.

Men du, om du är drabbad av sådant här kan jag tala om för dig att du inte alls är någon religiös bastard. Kom ihåg det och lämna sådana sammanhang. Ta hjälp utifrån om du behöver det. För efter lång tid under en karismatisk empatilös galning tror jag att du behöver detta: hjälp!

Jodå, visst kan man vara en karismatisk ledare utan att vara psykopat. Men titta dig omkring och se. Då kommer du förstå vad jag menar.

Särskilda drag/personlighetsstörningar hos en psykopat:

1. Arrogant

2. Besserwisser

3. Svartsjuk

4. Karismatikerns intensiva krävande av andra

5. Charmerande

6. Dominant

7. Dålig inlevelseförmåga (empatistörning)

8. Pressande, påstridig, drivande

9. Förnedrande

10. Inställsam

11. Fräck, skrävlare

12. Inställsam, falsk, ögontjänare

13. Karismatisk

14. Flackt känsloliv

15. Martyrisk

16. Kontrollerande

17. Labilt temperament

18. Manipulativ

19. Ofta mytoman

20. Rastlös

21. Saknar ånger- och skuldkänslor

22. Skrämmande

23. Städat yttre

24. Trovärdig

25. Vältalig

 

Lennarts<br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg

Svenska