Lennarts blogg

Borta bra men hemma bäst!

Nu har vi flyttat tillbaka till Alingsås efter två år i Småland – som inte blev riktigt vad vi hade tänkt oss. Jag och min hustru Anita har tidigare bott 20 år i Alingsås, så tillbakaflytten är verkligen som att komma hem. Samtidigt känner vi oss mer och mer som "gäster och främlingar på jorden" (Heb 11:13); samhället blir ju bara allt mer gudsfrånvänt. Därför kan vi kristna som vill gå utmed Guds smala väg inte räkna med att allt skall bli tipp-topp på denna sida evigheten. Vi VET att det finns "ett bättre land, det himmelska" och dit har vi vårt hopp och längtan!

Svenska

Granskning av Jonathan Cahns och Mark Biltzs budskap

Jag vill här tipsa om två föreläsningar (på engelska) som hölls under 2015-års konferens med The Berean Call i USA. The Berean Call är en organisation som apologeten och författaren Dave Hunt startade för att uppmuntra till urskiljning. Namnet Berean Call syftar på Bibelns berättelse om folket i Berea som inte bara svalde religiösa nyheter, utan forskade i Skriften ”för att se om det kunde förhålla sig så” (se Apg 17:10-14).

Svenska

Skall vi verkligen lyssna till profeter inom neo-new age-rörelsen???

Mycket är snurrigt nu i kristenheten när det gäller tankebyggnader och spekulationer om pandemin och vaccin (men inte bara där). Sunt förnuft, kritiskt och logiskt tänkande, källkritik och bibelförankring känns allt oftare väldigt långt borta. Konspirationsteorier har gått om evangeliet i prioriteringsordning. Alternativa sajter har gått om Bibeln i popularitet. Plötsligt lyssnar man till precis vem som helst, oavsett vad dessa personer har för bakgrund eller moral.

Svenska

Kyrkan och Torah - en artikelserie av Sven Reichmann

I slutet av förra året blossade det upp en debatt kring det fenomen inom kristenheten som vi och andra valt att kalla ny-judaism. Även om debatten ibland var (och fortfarande är) högljudd, smärtsam och ibland smutsig, så var den nyttig på flera sätt. Flera tidigare "okända" villoläror uppdagades bland annat. Nu har bibellärare Sven Reichmann också tagit sig an detta ämne i en serie artiklar som kommer att publiceras löpande i tidningen Shalom. Sven har gjort en grundlig studie av vad några av ny-judaismens företrädare för fram och lär ut.

Svenska

Angående Knutby-debatten i tidningen Dagen

Som du kanske sett har det efter att SVT/Uppdrag granskning sände sin 6 avsnitt långa dokumentär om Filadelfiaförsamlingen i Knutby kommit igång en debatt i tidningen Dagen om orsakerna till varför det blev som det blev. SVT nämnde i sin dokumentär den ”pingst-karismatiska” bakgrunden för församlingen. Själv tycker jag att SVT har gjort ett fantastiskt arbete med sin dokumentär men vi kan inte kräva av SVT att de skall pricka helt rätt när det gäller vilken teologi som spelat en avgörande roll i dramat.

Svenska

Skapade Gud virus?

I dessa tider är det inte konstigt om man funderar över varför virus finns överhuvudtaget. Fanns de från allra första början? Skapade Gud virus? Vad är de i så fall till för? Gör de någon nytta? Eller är virus djävulens och/eller människors verk? Eller Guds straff?

Svenska

År 2020: Allt fler idéer från New age anammas av kristenheten

Ibland är det intressant att titta tillbaka i äldre kristna böcker och se vad man då skrev och siade om framtiden. Så efter ett tips från en av BibelFokus läsare skaffade jag inför julledigheten en bok från 1987: Dark Secrets of The New Age författad av pastorn Texe Marrs. Den svenska titeln är Satans plan för världsherravälde: New Age. I denna bok går Texe Marrs mycket noga igenom vad New age-rörelsen står för och vad som är deras mål.

Svenska

Lite mer om The Message

The Message är en s.k. "parafras" baserad på Bibeln som blivit omåttligt populär i många kristna kretsar, nu även i Sverige. En bibelparafras är en omskrivning av Bibelns texter i syfte att uppnå något särskilt, vanligen en enklare läsform och enklare förståelse. Men The Message är något mer än så eftersom dess författare, mystikern Eugene Peterson, i många fall även har förändrat själva budskapet i sin smakriktning.

Svenska

Kommer klimatpaniken leda till en ny världsordning?

Panik kan man enligt en ordlista definiera som ”panisk förskräckelse, hysteri, uppståndelse, förvirring, (mass)psykos, ångest” osv. Och har man panik fattar man så klart inga rationella beslut utan handlar då mer ogenomtänkt och spontant utifrån ångestladdade känslor som man har för stunden. Så panik är ju aldrig bra att drabbas av. Trots detta råder det vad jag tycker panik i Sverige när det gäller klimatförändingarna – och även i andra länder.

Svenska

Karismatiska ledargestalter kan vara psykopater

Jag såg en gång ett mycket intressant avsnitt av vetenskapens värld. Det handlade om psykopater. Naturligtvis togs seriemördarna upp. Men det intressanta i programmet var att det finns många psykopater som inte är mördare. Det är psykopater som lever mitt bland oss. De är ofta stora starka ledare i olika sammanhang, inte minst i näringslivet. Dessa kallas vanligen inte psykopater, även om de är det. De kallas starka karismatiska ledare, och detta bekräftade vad jag länge tänkt och trott.

Svenska

Min enda artikel som berör valet 2018

Ps 127:1: ”Om inte Herren bygger huset bygger arbetarna förgäves. Om inte Herren vaktar staden vakar väktaren förgäves.”

Jag tror att man som kristen förkunnare skall vara försiktig med att propagera för eller emot olika partier, det hör liksom inte till huvuduppdraget. För som du ser i bibelordet ovan är det mycket vi kan göra helt förgäves om inte Gud är med i det vi gör. Inte minst gäller ju detta hur det går för ett land. Men jag vill ändå dela några tankar som berör valet lite mer generellt, utan att tala för eller emot något särskilt parti.

Svenska

Diskbänkens lag när du läser Bibeln

Personligen tror jag att det är en mycket god vana att läsa lite ur Bibeln varje dag. Judarnas dagliga manna i öknen kan ses som en bild av Guds Ord/Bibeln, och det åt ju de varje dag, t.o.m. flera gånger per dag! Jag brukar även rekommendera folk att alltid ha en genomläsning av Bibeln rullande. När man sedan har läst igenom hela Bibeln, då börjar man om från början igen. På så sätt upptäcker man mer och mer. Man kan då även hitta många spännande kopplingar; man upptäcker alltid nya saker vid varje genomläsning.

Svenska

Apropå fler temadagar

Det har kommit in en hel del mail till BibelFokus med önskemål om vi skall hålla en ny temadag snart igen. Jag har då svarat att vi önskar göra detta, men att ingen ännu är planerad. Vi vet att många ser dessa temadagar som en fin möjlighet till att träffa likasinnade syskon i tron, då kontakter kan knytas och man på så sätt kan finna en ny gemenskap och stöd i tron. Detta är en stor anledning till att vi vill anordna fler tillfällen som dessa. Att få del av aktuella bibelstudier är också något som många uppskattat.

Svenska

Trosrörelsen, katolicism i kostym och slips – anno 2018

För snart tio år sedan (2008) skrev jag en artikel med rubriken ”Trosrörelsen – katolicism i kostym och slips”. Vi var några som då tyckte oss se likheter mellan Trosrörelsen och Katolska kyrkan, likheter som bör studeras lite mer under ytan kan jag tycka. Vi anade att auktoriteter inom Trosrörelsen började dra åt katolicismen, vilket faktiskt inte var helt förvånande eftersom det gick att se likheter dem emellan.

Svenska

År 2017 är förbi, men 2018 innebär nya möjligheter!

Egentligen är det ju ingen annan förändring som inträffar vid årsskiftet än att vi byter ut några siffror. Men många av oss begrundar ändå då det år som varit och funderar över vad som egentligen hände och inte hände. Sedan tänker man ju framåt också, och hoppas på ett och annat, men kanske oroas för en del också.

En del i kristenheten levererade förutsägelser för 2017, och säkerligen får vi höra nya under 2018. Om vi ur ett kristet perspektiv funderar över några saker som INTE inträffade under 2017 så var det ju en del. Här är mina egna reflektioner:

Svenska

Ett år efter Awakening Europe Scandinavia 2016

Den 28-30 oktober 2016 kom några ur ”den andliga eliten” till Friends Arena för att bidra med sin ”smörjelse” i satsningen Awakening Europe Scandinavia 2016. Satsningen var en del av det uppsatta målet att ”Europa skall bli frälst”. Man sa också att detta skulle vara ett ”party” och starten för en stor väckelse i Sverige. Flera kända företrädare för Trosrörelsen samt Toronto- och Bethel Church-andligheten stod på scen, bland andra:

Svenska

Israel, världens brännpunkt - en informativ broschyr om Israel

Saknar du en kortfattad, balanserad och bra sammanfattning om Irsral, både ur ett bibliskt och historiskt perspektiv? Vill du ha ett behändigt och seriöst material om Israel att dela ut? Då rekommenderar jag den lilla broschyren "Israel, världens brännpunkt" som Israels vänner har gett ut. Nedan finns en länk till broschyren i PDF-format. Du kan också bläddra i broschyren via videon nedan (klicka upp videon i helskärm via ikonen till vänster om vimeo-loggan, så kan du läsa bättre).

Svenska

Evangeliska kristna vänder ryggen åt reformationen och dess martyrer

Om ett par veckor är det exakt 500 år sedan Martin Luther presenterade sina 95 teser mot främst den katolska avlatshandeln (att man kunde köpa sig fri från synd och därmed plågor i skärselden). Med det startade den stora kyrko- och samhällsomvandling som fick namnet Reformationen. Därför kan det vara läge att ägna några tankar åt denna oerhört viktiga händelse. För med reformationen återkom ett antal enormt viktiga och grundläggande kristna lärosatser (dogmer) som inte bara var viktiga vid den tiden, utan är lika viktiga att ta till sig och leva efter idag.

Svenska

Rodney Howard Browne gav Donald Trump handpåläggning

Rodney Howard Browne lyfts ofta fram som den person som sjösatte, eller i vart fall gav vida spridning åt den bisarra andlighet som fick namnet ”holy drunkness” (”helig berusning”) eller ”holy laughter” (”heligt skratt”). Han kallade sig därför själv för en ”Holy Ghost bartender” (”Helig Ande-bartender”). Denna andlighet har jag noga beskrivit i texten Villfarelsen om ”holy drunkness" (andlig berusning), en andlighet som är som ett gift/en drog och som har fördärvat avsevärt i kristenheten.

Svenska

Varför inte ta och lyssna till en alternativ sommarpratare?

Många lyssnar så här års på Sveriges Radios olika sommarpratare. Men varför inte ta och lyssna till en alternativ sommarpratare, som ger oss en mycket uppbygglig undervisning? Då avser jag bibelläraren Sven Reichmann. På kristenmp3.se finns mängder med inspelningar med Sven som du kan lyssna till via webbläsaren. Börja t.ex.

Svenska

Begreppet "Alternativa fakta" har blivit ett slagträ mot det misshagliga

Kanske du minns att det i början av 2017 var ett barnsligt bråk i USA om storleken på publiken som närvarade när Donald Trump svors in som USA:s president. Trumps pressekreterare Sean Spicer sa då: "Detta var den största publik någonsin som bevittnat en installation" – enligt nyhetskanalen CNN. Nu fanns det delade meningar om detta, och kanske rent av bevis för att installationen inte hade den största publiken någonsin, och därför gick Trumps rådgivare Kellyanne Conway ut och meddelade att Sean Spicer hade meddelat ”alternativa fakta”.

Svenska

Var på din vakt mot filmen "Ödehuset"

För några år släpptes boken The Shack, som på svenska fick titeln Ödehuset. Den blev en bästsäljare i kristenheten eftersom många såg boken som en bok inom den kristna genren. Jag tog mig då tid att läsa boken och försöka analysera det budskap som boken helt tydligt vill förmedla. Sedan skrev jag en varnande text. Nu har Ödehuset kommit som film!

Svenska

Några tankar om Donald Trump…

Ett stort samtalsämne under denna vecka har så klart varit presidentvalet i USA. Jag tänker därför dela några tankar kring det kopplat till lite saker jag kan se i Bibeln. Låt oss börja med ett passande bibelord:

1 Kor 15:52: ”In a moment , in the twinkling of an eye , at the last TRUMP: for the trumpet shall sound , and the dead shall be raised incorruptible , and we shall be changed.” King James Bible

Svenska

Läker tiden alla villoläror?

Ett ganska dåligt uttryck som en del slänger sig med är att ”tiden läker alla sår” ­– detta då med syfte på sår i själen. Men det där stämmer inte. Själsliga sår läker sällan alls. Själsliga sår kan i många fall leda till livslång bitterhet, psykisk ohälsa, men även kroppslig ohälsa – om inte Jesus får hjälpa oss med att bli av med de själsliga såren. Helandet kan handla om att både ge och ta emot förlåtelse. Detta vet alla som sysslat med kristen själavård.

Svenska

Ben Fitzgerald m.fl. hämtar kraft vid gravarna!

Nyligen avslutades satsningen Awakening Europe Scandinavia som hölls i Friends Arena i Stockholm, 28-30 oktober, 2016. Jag har kommenterat den satsningen i en särskild artikel. Ledaren för verksamheten Awakening Europe är australiensaren Ben Fitzgerald som tidigare var pastor i Bethel Church i Redding, Kalifornien, samma församling som förkunnaren Bill Johnson förestår.

Svenska

Några ord om ”guilt by association”

I BibelFokus hittar du en hel del texter om olika ”kristna” förkunnare som bedrar många med villoläror och falsk andlighet. Ett korrekt sätt att rannsaka dessa förkunnare är att granska deras verksamhet, andlighet och teologi i ljuset av Bibelns undervisning. Till detta kan man peka på vilka andra som den man granskar samarbetar med, är polare med eller står i kontakt med på olika sätt. Att peka ut sådana relationer kallas i en del bloggar för att döma dessa förkunnare utifrån ”guilt by association”, vilket är ett engelskt uttryck som ungefär betyder ”skuld utifrån samröre”.

Svenska

Påven och bedrägliga "reformations-jubileer" under 2016-2017

Som de flesta av oss vet, startade Martin Luther reformationen genom att den 31 oktober 1517 spika upp sina teser på porten till slottskyrkan i Wittenberg. Den 31 oktober 2017 är det alltså 500 år sedan den nödvändiga reformationen startade. Många kommer att fira minnet av reformationen, och många är vi som menar att reformationen är lika viktig idag när de protestantiska kyrkorna är på väg att förlora det som ställdes tillrätta tack vare just reformationens frukt och det arbete som följde på den.

Svenska

Sidor