Translate page

År 2020: Allt fler idéer från New age anammas av kristenheten

Ibland är det intressant att titta tillbaka i äldre kristna böcker och se vad man då skrev och siade om framtiden. Så efter ett tips från en av BibelFokus läsare skaffade jag inför julledigheten en bok från 1987: Dark Secrets of The New Age författad av pastorn Texe Marrs. Den svenska titeln är Satans plan för världsherravälde: New Age. I denna bok går Texe Marrs mycket noga igenom vad New age-rörelsen står för och vad som är deras mål. Han jämför även deras läror med bibelbaserad kristen tro.

 

”Planen”
Något mycket centralt inom New age är Planen, en plan som ”de andligt upphöjda mästarna” (som tydligen befinner sig i en annan dimension) har skissat på och som New age-folket försöker följa till punkt och pricka. Detta gör man för att den tro som deras rörelse står för skall få en total dominans på vår planet. Så här ca. 33 år efter att Texe Marrs skrev denna bok kan vi konstatera att mycket i världen hittills följt den utveckling som New age-rörelsen arbetar för. Många fler delar av våra samhällen är idag indoktrinerade av idéer och metoder som New age står för jämfört med hur det var för 33 år sedan, detta gäller även för kristenheten. Att den kända New age-författaren Marianne Williamson kommer att kandidera till presidentposten i USA säger ganska mycket om hur rumsrena och vitt spridda New age-idéerna blivit i USA – och Sverige ligger inte långt efter. Allt tycks gå enligt Planen.

 

Hörnstenarna inom New age

Den helt och hållet grundläggande läran inom New age är att varje människa är gudomlig. De uttrycker det också som att alla är Gud, alla har det gudomliga inom sig, att vi är gudar under utveckling, att vi alla är Kristus, och att egentligen ALLT är Gud. När så gott som alla människor får kunskap om och accepterar denna ”New age-sanning” så kommer mänskligheten att förenas i ett gemensamt kosmiskt medvetande och hela planeten förvandlas till ett paradis där var och en är sin egen gud och kan utföra alla sorters mirakler helt på egen hand. Men för att mänskligheten skall nå dit måste vi alltså följa Planen – enligt läran inom New age. En annan grundläggande dogm säger att eftersom alla och allt är Gud och Gud är i allt (panteism/panenteism), så är alla ETT. Skall de komma i mål med Planen måste vi alltså verka för ENHET mellan allt och alla.

 

Utrensning av kristna

De som inte vill acceptera läran om människans inneboende gudomlighet står i vägen för Planen och måste därför röjas ur vägen. De metoder som presenteras för denna ”reningsprocess” är många, men det finns New age-författare som ganska rakt på sak menar att alla som står i vägen måste avlivas om de inte omvänder sig. Vilka är då de som står i vägen? Jo, det är alla kristna som inte kan acceptera en lära om att människan är/kan bli gudomlig och som menar att Jesus är enda vägen till frälsning. Alla troende judar är också ett hinder för utbredningen av New age. Dessa två grupper anses vara ”separatistiska” och hindrar alltså Planen och alltings ETT-blivande.

 

Infiltration i kristenheten

MEN, om nu kristenheten kan fås att acceptera läran om att alla har något gudomligt innerst inne, att vi kan bli som Gud, att vi kan bli som Kristus samt att vi alla är ETT, då är det gott nog, då kan kristenheten få hålla på med sin religion utan att behöva utrotas – enligt New age-doktrinerna. En kristen som anammar tankegångar från New age kallas inom rörelsen för en ”kosmisk kristen”. Dessa kan fungera som femtekolonnare (mullvadar, infiltratörer) i kristenheten och bör därför bli kvar i sina församlingar, enligt företrädare inom New age.

 

Har vi sådana ”kosmiska kristna” i våra församlingar idag? Ja, helt klart är det så. Dessa kan kännas igen på att de arbetar för att politisera den kristna tron och förespråkar olika former av mystika riter som för de okunniga kan se oskyldiga ut (t.ex. kontemplation, meditation, inre bön, tikva, radband, ljusbärare, bönepromenader, stenar, labyrinter…). Dessa ”kosmiska kristna” kanske även står för och förmedlar en tro på att varje människa innerst inne är gudomlig eller har en ”gudagnista” – helt i linje med grundstenarna inom New age. De förespråkar säkert också enhet. Kanske det i ett första skede handlar om enhet mellan alla kristna samfund, men det leder sedan vidare till enhet med alla religioner eftersom de anser att alla innerst inne är ETT. Detta är några kännetecken på femtekolonnare i kristenheten. Men det finns även femtekolonnare som bidrar till ett närmande till New age på mer indirekta sätt, detta genom att förespråka postmodern trosförkunnelse och/eller katolicism.

 

New age (och andra grupper/sällskap/hemliga ordnar/etc) har alltså redan lyckats med att plantera sina bibelstridiga läror i kristenheten. Detta har pågått under en längre tid och det kommer att fortsätta ännu mer intensivt under 2020 och vidare framåt, det är jag helt övertygad om. Vi skall titta lite på hur det ser ut i Sverige och vad som är på gång.

 

Svenska kyrkan och New age

Inom Svenska kyrkan har närmandet till New age pågått länge, detta parallellt med att kyrkan öppnat sig allt mer för klassisk mystik och för liberalteologi. Det är lite svårt att säga exakt vad som kommit först, men det är inte ovanligt att s.k. kristen mystik eller medlemskap i hemliga ordnar öppnar upp för mer sofistikerade New age-idéer (många präster är ju t.ex. frimurare). Det är inte så här i alla församlingar, men detta är ändå ganska utbrett i Sverige. Värst tycker jag det verkar vara i Stockholm.

 

Aktiviteter som kan sorteras under New age har alltså förekommit under en längre tid i Svenska kyrkan och jag har inte sett något tecken på någon avmattning. Istället kommer nu New age-inspirerade tankegångar in via andra kanaler, t.ex. via undervisning från Bill Johnson och Bethel Church i USA. Detta sker t.ex. i församlingar som ser sig själva som både karismatiska och bibeltrogna och som tidigare ratat de mer tydliga New age-tankegångarna. I dessa fall har ett osunt vurmande för karismatiska uttryckssätt blivit en snara runt foten. (Mer om Bill Johnson och Bethel Church i USA kommer längre fram i texten.) I dessa två texter har jag tidigare skrivit om kända New age-aktiviteter i Svenska kyrkan:

 

Svenska kyrkan erbjuder fullfjädrade ockulta New age-aktiviteter!

Svenska kyrkan erbjuder det ockulta ”andedopet” i mässan!

 

Bethel Church, Bill Johnson och deras koppling till New age

Helt klart är att ledarskapet inom Bethel Church i Redding, Kalifornien har sålt sig åt ganska mycket tankegods från New age. Öppningen dit kommer helt klart via den Hagin- och Copeland-baserade trosförkunnelsen som Bethel Church är byggd på samt det intresse för mystik som de facto existerar inom Bethel Church. Vi har mer avslöjande information om Bethel Churchs New age-tendenser i en särskild text om detta (länk sist i sidan), men jag skall här ta upp en sak som är en mycket allvarlig villolära i Bill Johnsons undervisning.

 

Bill Johnson menar att Jesus var avklädd sin gudomlighet när han kom till jorden. Enligt Bill Johnson utförde inte Jesus alla under och kraftgärningar för att han var Gud, utan för att han var smord av den Helige Ande. Och med denna undervisning som grund vill Bill Johnson få sagt att kristna kan bli precis lika Jesus när de blir andesmorda på motsvarande sätt.

 

Som en konsekvens av denna lära säger också Bill Johnson att ”Kristus” inte är ett namn som tillhör Jesus utan det är mer som en titel som han fick när man blev smord. Det var alltså Jesu erfarenhet av den smörjelsen som gjorde att han kunde kallas Kristus. Detta är exakt samma undervisning som florerar inom extrema ny-judaistiska kretsarna, alltså att Jesus inte ÄR Kristus utan att ”Kristus” enbart är ett ämbete, ett uppdrag, en titel.

 

Vart leder då denna bibelstridiga undervisning rent logiskt? Jo, för det första att Jesus inte alltid är Gud. Bill Johnson har alltså degraderat Jesus till någon mindre än Gud, precis så som också Trosrörelsen gjort via sin s.k. JDS-lära. Men för det andra upphöjer han med denna undervisning människan till en slags gudomlig nivå, även detta i likhet med Trosrörelsens JDS-lära (dock inte konstigt eftersom Bill Johnsons teologi har sina rötter i Trosrörelsens teologi). Logiken blir också den, att var och en kristen som blir smord av den Helige Ande blir en ”kristus” precis så som Jesus fick den ”titeln”. Och observera nu att detta är exakt vad New age också undervisar: att alla är/kan bli gudar och ”kristusar”.

 

Nedan följer några citat som visar detta. De är tagna från Bill Johnsons bok When Heaven Invades Earth, sidan 87 (det är min översättning till svenska):

 

”Kristus är inte Jesu efternamn. Ordet Kristus betyder ’den smorde’ eller ’Messias’… [Kristus] är en titel som pekar på en upplevelse. Det var inte tillräckligt att Jesus skickades från himlen till jorden med en titel. Han var tvungen att få smörjelsen genom en upplevelse för att åstadkomma vad Fadern önskade.”

 

”Ordet smörjelse betyder ’att smeta ner’. Den Helig Ande är Guds olja som smetades över hela Jesus vid hans vattendop. Namnet Jesus Kristus antyder att Jesus är den som är helt nersmetad av den Helige Ande.”

 

”Ett uttömmande av Anden behövde också hända Jesus för att han skulle bli fullt kvalificerad. Det var vad han strävade efter. Att få denna smörjelse kvalificerade honom till att kallas Kristus, vilket betyder ’den smorde’. Utan denna erfarenhet [smörjningen] kunde det inte bli någon titel.”

 

Att detta inte är förenligt med Bibelns undervisning ser vi bl.a. i dessa allvarliga och varnande bibelord:

 

1 Joh 4:2: ”Så känner ni igen Guds Ande: varje ande som bekänner att Jesus ÄR Kristus som kommit i köttet, den är från Gud”

 

1 Joh 5:1: ”Var och en som tror att Jesus ÄR Kristus är född av Gud. Och den som älskar Fadern älskar också den som är född av honom.”

 

2 Joh 1:7: ”Det finns ju många bedragare som har gått ut i världen, de som inte bekänner att Jesus ÄR Kristus som kommit i köttet. Sådan är Bedragaren, Antikrist.”

 

Jesus är, har alltid varit och kommer alltid att vara Kristus, Messias! Den som förnekar att Jesus ÄR Kristus är under inflytande av Antikrists ande, säger aposteln Johannes. Lägg det på minnet – inte minst för din egen skull!

 

En bibelvers som exakt beskriver vad som nu är på väg att ske innehåller dessa varningens ord från Jesus:

 

Matt 24:5: ”Många ska komma i mitt namn och säga: Jag är Messias [Kristus], och de ska bedra många.”

 

Den amerikanska apologeten och forskaren Ray Yungen menade att ordet ”Många” i denna bibelvers skall tolkas som ”oerhört många”, kanske miljontals. I ljuset av den New age-lära som jag tagit upp ovan kan man kanske bättre förstå den varning som Jesus här ger oss.

 

Bill Johnson och hans Bethel Church är alltså en förhållandevis ny kanal som New age-doktrinerna tar sig in via i ganska många församlingar i Sverige idag, både inom Svenska Kyrkan och inom frikyrkorna. När du även har läst den text som vi kommer att publicera inom kort, då hoppas jag att du är med på att ALL undervisning från Bethel Church och Bill Johnson måste förkastas som förfärliga villoläror! Det är inte sann kristendom utan New age i kristen kostym!

 

Mystiken öppnar dörren för New age

Som sista punkt i denna text vill jag uppmärksamma dig på att mystiken som existerar inom kristenheten (kontemplation, meditation, inre bön, etc) inte skiljer sig särskilt mycket från mystiken inom New age och de österländska religionerna. Den som praktiserar mystik vandrar utmed en väg som leder bort från Bibelns frälsande tro och in i en tro på att människan innerst inne är gudomlig samt att allt och alla är ETT. Frälsning handlar för mystikerna inte om försoning med Gud genom Jesu korsdöd för våra synder utan istället om att upptäcka den inre gudomligheten och därmed uppnå ett högre medvetandetillstånd och enhet med allt och alla. Läser du om kända mystiker ser du mycket snart att de inte gör någon skillnad på olika religioner. Mystiker har sällan några problem med tankegångarna inom New age, där man alltså menar att alla är gud, att alla är/kan bli en kristus och att synd handlar om att förneka detta. Här är några citat som visar detta tydligt:

 

”Det räcker alltså inte att predika. Det duger inte att tala om Jesus. Det gäller att bli Kristus. Det är det enda som duger.”

Peter Halldorf, Drick djupt av Anden, s. 74

 

”Den första inkarnationen: I Kristus ser vi oss själva. Ser vi Gud. ’Följ mig’, sa Jesus och kallade oss att vandra en ytterst smal väg, inåt: självkännedomens väg – till gudskännedom. Själv var han vägen. Såsom han var målet. Den andra inkarnationen: I Kristus blir vi oss själva. Blir Gud. Avbildens reflektion av linsen.”

Pater Halldorf, Sandens söner: en sorts ökenkrönika, s. 42

 

”Det jag egentligen söker efter är Kristushemligheten, en sanning oberoende av min och din tro eller otro och av trons nytta eller onytta, den är inte ens en mötesplats, ty sanningen om Jesus kan du till slut inte finna hos någon annan än hos dig själv.”

Kerstin Vinterhed och Martin Lönnebo, Jesusboken, s. 50

 

”Man kan alltså säga att det som ligger till grund för människans alla villfarelser är en fundamental illusion: hon vet inte vad eller vem hon är. Inom buddismen betonas det att synd kommer av brist på kunskap, brist på medvetenhet. Därför bör man upplysa och medvetandegöra människan. Den som är medveten om vad han är, är nödvändigtvis god, han strålar av kärlek. Det är detta som Jesus säger: ’Sanningen skall göra er fria’…. Ja, vår synd består i att vi förnekar vår djupaste natur.”

Wilfrid Stinissen, Kristen djupmeditation, s. 30, 36

 

Via mystiken förs alltså tankegods från New age in i Sveriges alla samfund idag, och det intåget ser ut att eskalera allt mer. Flera kända och omtyckta frikyrkopastorer är nu mer förespråkare för mystik än vad de är evangelister, som t.ex. Peter Halldorf, Tomas Sjödin, Britta Hermansson och Magnus Malm. Bland prästerskapet finns ännu fler mystiker.

 

Ofta används meditationsövningar som är utformade av Jesuitordens grundare, Ignatius av Loyola. Ser man på de värsta ”kristna” meditationsgårdarna erbjuds även övningar i bön med ikoner, yoga, zenbuddhism, mindfulness, enneagrammet, drömtydning, bildterapi, visualisering, m.m. Mycket av detta finns även på det smörgåsbord som New age erbjuder.

 

Slutord

Detta är alltså bland de farligaste villfarelserna och villovägarna som existerar i Sveriges kristenhet idag och som med all säkerhet kommer att spridas ännu mer framöver. Vill du som en sann kristen arbeta emot detta skall du stå upp för den bibelförankrade tron på att människan aldrig varit, inte är och aldrig kommer att bli gudomlig. Stå också upp för att Jesus är Gud, att han är Kristus/Messias, har alltid varit det och alltid kommer att vara det. Ingen annan kan vara eller bli Kristus! Och sist men inte minst att det endast är genom Jesus som man kan vinna det eviga livet! Det finns ingen annan väg än Jesus!

 

(Den svenska översättningen av boken som jag nämner inledningsvis är gjord av och utgiven på Livets Ords förlag och jag vill därför vara tydlig med att jag tar helt avstånd från den andlighet och teologi som Livets Ord både stod för vid den tiden och även står för idag. Dock innehåller boken inget av den trosförkunnelse som Livets Ord spridit genom åren, det är faktiskt tvärt om.)

 

/Lennart

 

Läs vidare

• Om New Age-tendenserna i Bill Johnsons Bethel Church: https://bibelfokus.se/new_age_bethel

• Om mystik: http://bibelfokus.se/mystik

• Om New age: http://bibelfokus.se/newage

• Om katolicism: http://bibelfokus.se/katolicism_main

• Om Trosrörelsens teologi: http://bibelfokus.se/trosrorelsen

• Om femtekolonnare i kristenheten: http://bibelfokus.se/femtekolonnare

• Om Jesu gudomlighet: http://bibelfokus.se/Jesus_sann_Gud

 

Lennarts<br /><br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg

Svenska