Emerging Church – "Den Spirande kyrkan"

Ikoner blir mer och mer vanligt i alla kyrkor...Vi publicerar här ett antal viktiga texter skrivna av Roger Oakland vilka översatts till svenska. Texterna sätter ljuset på faran med och villfarelserna i den s.k. Emerging Church-rörelsen. Vi har valt att översätta Emerging Church med "Den Spirande kyrkan" vilket kan leda tanken till byggandet av Babals torn – den avfallna mänsklighetens ständiga önskedröm om EN enad värld med EN kult, byggd utifrån mänskliga krafter och egots förträfflighet. Ofta används översättningen "Den Framväxande kyrkan" vilket vi tycker är lite intetsägande med tanke på anspråken.

Idag ser vi att konceptet och teologin inom rörelsen för Den Spirande kyrkan sprider sig snabbt in i den svenska frikyrkligheten. Tydligast är detta kanske i Pingströrelsen och inom EFK. Marcus förlag säljer många böcker av författare inom rörelsen, vars förgrundsgestalt är Brian McLaren. Purpose driven Church ("Den ändamålsdrivna kyrkan") är en parallell företeelse som i mångt och mycket har samma mål och innehåll som Den Spirande kyrkan. Där är den absolute förgrundsgestalten Rick Warren.

Vill du här i BibelFokus läsa en översikt över dessa två rörelser kan du göra det i texten "Emerging Church och Purpose driven Church".


Texter av Roger Oakland (samtliga texter är i PDF-format, högerklicka på länken för att ladda hem)