Ps 102:26-27: ”För länge sedan lade du jordens grund, himlarna är dina händers verk. De skall gå under, men du förblir. De skall alla nötas ut som en klädnad, du skall förvandla dem som man byter kläder, och de försvinner.”
Bibeln säger att jorden kommer att nötas ut, och självklart är det inte djuren som står för det, utan det är vi människor som bidrar till detta. Det här är helt klart ett resultat av syndafallet och människans största problem: den inneboende syndanaturen och upproret mot Gud. Men trots att Bibeln förutsäger detta så är vi ju ålagda att ta hand om vår jord så gott vi kan, så det tycker jag vi alla skall ha med oss i det liv vi har att leva här.
Skilj på väder och klimat!
En annan sak jag vill ta upp här i inledningen, det är att man måste göra skillnad på väder och klimat. Väder går att studera och i viss mån att förutsäga med hyfsat stor träffsäkerhet (men jag tycker SMHI har blivit kass på det!). Klimat däremot är inget man kan studera i nutid; klimat handlar om statistik. Så för att kunna säga något säkert om klimatförändringar krävs det en sammanställning av väderobservationer under en lång tid, kanske minst 50 år. Och klimatförändringar är så klart också svårt att med stor säkerhet förutsäga eftersom jordens klimat styrs av så otroligt många faktorer. Men som du vet försöker forskarna ändå förutsäga hur klimatet kommer att förändras framöver. Men om det är en ovanligt torr sommar eller en ovanligt mild vinter, då säger det inget om klimatet, det är bara ovanligt väder.
Egna erfarenheter
Men att det skett förändringar när det gäller både väder och klimat det ser vi som älskar att vintersporta. Förr om åren låg det ofta snö under längre perioder och man kunde då åka längdskidor under många dagar varje vinter här i Alingsåsområdet. Och när jag var barn på 60- 70-talet i Göteborg var det nästan alltid rejäla vintrar med kyla och snö. Vi kunde åka skidor på centrala Hisingen där jag bodde! Jag ser också att säsongen för utförsåkning i fjällen har blivit allt kortare; i mars månad kan det vara ganska mycket töväder även i de norska fjällen. Där vi bodde när mina barn var unga åkte vi på den tiden skridskor ute på den stora sjön Mjörn. Det hände även att jag själv åkte skidor eller skridskor ut till någon av öarna i sjön – som en friskvårdsaktivitet på arbetstid. En vinter för nu många år sedan skulle hela familjen ut på skridskor, men jag var lite fundersam om vi skulle våga oss ut på isen eftersom vi hade glömt isdubbar. Men när jag såg en Volvo 945 komma körandes långt ute på isen, ja, då struntade vi i isdubbarna :-) Lite senare pratade vi med en gubbe som satt och pimpelfiskade på isen, han sa att isen var 50 cm tjock, så någon fara för att gå genom isen fanns ju inte. Men dessa ”riktiga” vintrar känns nu ganska avlägsna. Och när jag i vintras (2024) skulle testa att åka med långfärdsskridskor, ja då brast isen och jag drattade i vattnet. Men den gången hade jag isdubbar med mig, tack o lov! Även om det har varit några dagar med is på sjöarna i vintras så är perioderna för sådant mycket kortare nu. Är då dessa ändrade väderförhållanden klimatförändringar? Ja, det känns ju så, tyvärr. Och tyvärr säger jag eftersom jag gillar vintrar med snö.
Den vanliga bilden från media och FN
MEN! Vi frågar oss ändå med all rätt om alla de illavarslande effekter av förändrade väderförhållanden och ändrat klimat som vi får höra om verkligen kan stämma. Mycket av det som media förmedlat kommer från olika personer och organ inom FN. Stämmer det vad de säger? Stämmer det vad FN:s generalsekreterare, portugisen António Guterres, säger?
Nej, allt stämmer inte! Och detta har Sveriges Radios program Kaliber avslöjat i två halvtimmeslånga intressanta radioprogram som har rubrikerna Klimatkatastrofen del 1 och Klimatkatastrofen del 2. Du kan hitta dessa via länkarna sist i denna sida. Jag skall här återge något av vad som avslöjades i dessa båda program eftersom det säger mycket om hur oseriösa FN är med fakta; det känns faktiskt som om de har bestämt sig för att medvetet fiffla med fakta och sanning. Varför de gör så kanske vi kan få klarhet i längre fram…
Sker det fem gånger så många väderkatastrofer?
Ja, FN påstår det. Den 13 september 2022 spelade FN:s generalsekreterare António Guterres in ett tal där han säger att antalet väderkatastrofer (översvämningar, stormar, torka, värmeböljor, m.m.) har ökat 5 gånger under de senaste 50 åren, alltså sedan mitten av 70-talet. Han säger att vi är på väg in i ett ”klimathelvete”! Han hänvisar till FN:s meteorologiska organisation WMO som i en rapport från 2021 nämner denna siffra.
Personen bakom världens mest använda katastrofdatabas Emdat (Emergency Event Database) är en kvinnlig professor vid namn Debarati Guha-Sapir. Hon har studerat naturkatastrofers effekter på samhällen sedan mitten av 90-talet och medverkat i olika klimatrapporter. År 1988 började Debarati och hennes kollegor bygga upp den globala katastrofdatabasen Emdat. I början använde FN data från databasen med försiktighet eftersom data om naturkatastrofer från tillbaka i tiden varit knapphändiga, vilket gör det vanskligt att ta ut rättvisande statistik ur databasen. Emdat varnar därför på sin hemsida för att använda statistik som inkluderar åren från före 2000. Inrapporteringen av naturkatastrofer till Emdat har sedan ökat med tiden beroende på allt enklare kommunikation och att det är fler personer som rapporterar in idag. Just därför kan statistik som inkluderar många år tillbaka i tiden skenbart se ut som att det är fler katastrofer idag jämfört med för 50 år sedan. Varför det inte är en hållbar statistik beror alltså på att inrapporteringen av katastrofer förr inte gjordes och fungerade som idag. Men nu har FN alltså gjort helt om och lutar sig nu helt mot denna bristfälliga statistik, vilket vi kunde höra när António Guterres i sitt tal sa att antalet naturkatastrofer har femfaldigats jämfört med hur det var i mitten av 70-talet. Professor Debarati Guha-Sapir på Emdat säger dock till Kalibers reporter att det är farligt och vilseledande att använda statistiken på det sätt som FN gör; det syns inte heller några förändringar vad gäller väderkatastrofer i Emdats databas för de senaste 20 åren. Antalet tropiska orkaner har inte ökat, kanske att de till och med minskar i antal framöver, men att de förutsägs bli starkare i framtiden, enligt uppgifter i programmet.
Är det nu 20 tyfoner om året på Filippinerna istället för 2 som tidigare?
Ja, Lotta Sylwander som arbetar som expert inom FM-organet UNICEF påstår det. Men enligt en forskare på Filippinerna som är expert på tropiska tyfoner och cykloner, finns det ingen ökning alls i antal tyfoner. Det samma säger den filippinska motsvarigheten till SMHI. (Senare backar Lotta Sylwander från den tidigare uppgiften.)
Dör 1,7 miljoner barn varje år på grund av klimatförändringar?
Ja, UNICEF påstår det på sin hemsida och hänvisar till en rapport från FN-organet WHO vars siffror avser barn under 5 år. Men enligt annan statistik från de 10 senaste åren från FN självt och katastrofdatabaser har det dött 30-40.000 barn per år på grund av väderkatastrofer, och det är en siffra som avser barn i alla åldrar. När det gäller WHO:s rapport säger den inget alls om att dödstalen för barn skulle bero på klimatförändringar och väderkatastrofer. Istället hänvisar de till luftföroreningar, passiv rökning, smutsigt och förgiftat vatten, samt sanitära problem. (UNICEF ändrade senare uppgiften på sin hemsida.)
Dör 14 gånger fler kvinnor än män på grund av naturkatastrofer?
Ja, FN påstår det. Denna uppgift har spridits till mängder av organisationer och medier världen över. Men varifrån har de från början fått den uppgiften? De olika organisationerna hänvisar till en kedja av källor. Till slut når källhänvisningen fram till en enskild kvinna i USA som idag är pensionerad pastor och antropolog. Hon heter Christina Peterson. För 27 år sedan ställde hon sig frågan varför siffror om dödlighet i naturkatastrofer inte var uppdelad på kön. På ett möte nämnde någon att fler kvinnor än män hade dött i en specifik naturkatastrof, och den uppgiften kom sedan med i en artikel som Christina skrev i en lokal tidning. Artikeln saknade helt vetenskapligt värde enligt Christina.
Kommer ögruppen Samoa att ligga under vatten inom en överskådlig tid? Ökar havsnivån med 13 mm årligen?
Ja, FN:s generalsekreterare António Guterres menar det. Den 21 augusti 2024 reste Guterres till ögruppen Samoa i södra Stilla havet för att belysa hur klimatförändringar och havsnivåhöjningen slår mot öar i framför allt Stilla havet. Väl på huvudön spelade han in en videosekvens framför ett ödelagt hus i vilken han sa att folk har fått lämna sina fördärvade hus på ön på grund av havsnivåhöjningen och allt fler stormar.
Sanningen är den att ögruppen Samoa år 2009 drabbades av två mycket kraftiga och täta jordbävningar (på magnituderna 8 och 8,1) varav en orsakade en enorm tsunamivåg över ön som spolade bort och raserade många byggnader. Och platsen där Guterres stod var den plats som drabbades värst av den jordbävningsorsakade tsunamin 2009, då 150 personer dog och flera tusen fick sina hus förstörda; hela byar förstördes när 7-9 meter höga vågor svepte in över ögruppen. Guterres nämner inget om denna händelse.
Åren efter jordbävningrna fick Samoa en dramatisk ökning av havsnivån från tidigare 3 mm per år till 13 mm per år. Anna Wohlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, säger i programmet (del 2) att den höjningen inte beror på uppvärmning och issmältning. Istället beror denna ökning på att Samoa sjunger på grund av de två kraftiga jordbävningarna, enligt Anna Wohlin. FN:s generalsekreterare António Guterres har fel, påpekar Anna Wohlin, när han säger att höjningen av havsnivån beror på klimatförändringar. Erik Sturkell, professor i geofysik vid Göteborgs universitet, expert på jordbävningar, bekräftar det Anna Wohlin säger. Han hänvisar till en studie som gjordes om jordbävningarna vid Samoa och säger att jordskorpan flyttade på sig på grund av de två jordbävningarna. Detta har enligt studien orsakat att öarna sjunker med 10 mm per år, vilket kan pågå i ett par decennier. Ändå säger Guterres i ett tal till lokalbefolkningen på Samoa att deras öar står inför en utrotning! Det är en klar domedagsretorik som FN använder. När Kalibers journalist Ola Sandstig frågar FN om varför de säger att folk på Samoa tvingats lämna sina hus på grund av klimatförändringar när detta inte stämmer, så får han inget svar.
En reflektion
Om nu FN har ljugit så grovt i dessa frågor som Kaliber tog upp, vad mer har de då ljugit om när det gäller klimatet? Vad mer finns där sanningen inte kommer fram i FN:s rapporter? Det känns som att FN:s hantering av fakta och sanning är något som svajar betänkligt när det gäller klimatförändringarna!!
Men en tumme upp för våra undersökande journalister som gräver fram vad som är lögn och vad som är sant! Vi kristna borde vara minst lika noga med sanningen innan vi tar ställning i olika frågor. Lyssna gärna till programmen. Där får du även höra några andra svenska forskare som är kritiska till alarmismen.
/Lennart
Källor:
Sveriges Radio, Kaliber, Klimatkatastrofen del 1
https://sverigesradio.se/avsnitt/klimatkatastrofen-del-1-vi-ber-om-ursakt-och-backar
Sveriges Radio, Kaliber, Klimatkatastrofen del 1
https://sverigesradio.se/avsnitt/klimatkatastrofen-del-2-farligt-och-vilseledande
Boken Vad händer med klimatet, Lennart Bengtsson