Boktips: ”Jakten på seger” – om en ung kvinnas kamp i och ur en trosförsamling

Vi vill tipsa dig om den nyutgivna och otroligt läsvärda boken Jakten på seger som handlar om en ung kvinna som hamnar i klorna på en s.k. trosförsamling i Stockholm. Boken är både spännande, gripande och fängslande men också mycket upprörande. Jag vågar nog säga att Jakten på seger är helt unik i sitt slag eftersom det inte finns någon annan bok på vårt språk som ger en sådan detaljerad inblick i hur livet kan bli för en människa som dras in i den s.k. trosförkunnelsen och framgångsteologin. Den ger oss också detaljerade beskrivningar av hur absurd undervisningen kan vara i dessa trosförsamlingar och bibelskolor och hur kraftigt denna undervisning påverkar nästan varje minut i en människas liv.

Jakten på seger är mycket välskriven och skriven i romanform men är ändå helt baserad på verkliga händelser. Dock är vissa detaljer omskrivna och personer har getts andra namn, liksom namnet på den aktuella församlingen, men det förtar inte på något sätt berättelsen. Romanformen gör läsandet både lättare och mer spännande. Jag själv känner väl till författaren Anna-Karin Stenberg och kan därför också gå i god för att boken bygger på Anna-Karins egna upplevelser och erfarenheter.

Jakten på seger är berättelsen om en andligt hungrande Ellinor som går med i den karismatiska församlingen Troskällan i Jakobsberg lite utanför Stockholm. Hon börjar på deras bibelskola Year of Victory för att ta emot helande för själsliga sår och skador från det förflutna. Undervisningen sätter igång kraftfullt och Ellinor dras lätt med i den eldiga undervisningen och blir starkt påverkad av de manipulativa och långa kollekttalen. Ofta oroar hon sig över hur ekonomin ska gå ihop i hennes personliga liv samtidigt som hon hoppas och längtar efter ett fullt manifesterat själsligt helande. Men istället för att få skörda rikligt på hälsans och ekonomins område – vilket församlingen utlovar – bidrar undervisningen, alla de täta mötena, återkommande konferenser och en mängd oavlönat frivilligarbete till att hon börjar tappa greppet om verkligheten. Snart är den personliga katastrofen ett faktum i hennes liv och Ellinor börjar höra röster och går in i en psykos.

MEN, Jakten på seger är också berättelsen om hur Ellinor sakta men vacklande till slut kommer ur Trosrörelsens klor och alla deras villfarelser och finner friden i en enkel förtröstan på Jesus i hemstaden Halmstad. Vi får också en inblick i hur trosförkunnelsens eldiga möten, lovsången och undervisningen kan fungera som en drog, något som Ellinor ofta känner suget tillbaka till, men hon blir med tiden mer och mer av med ”mötesabstinensen”.

Om du köper Jakten på seger så tycker jag du skall fundera över att köpa fler exemplar för att ge bort vid lämpliga tillfällen. Jag tror det vore till en mycket stor välsignelse om många kristna i vårt land fick läsa Jakten på seger och förstå hur fruktansvärt skadlig trosförkunnelsen och framgångsteologin kan vara och vad verklig seger är för något. Många inser inte idag att den ”post-moderna trosförkunnelsen” som kommer från t.ex. Bethel Church och Bill Johnson är precis lika skadlig eftersom den är sprungen ur samma smutsiga källa som trosförkunnelsen.

Hos Timoteus förlag kan du läsa lite mer om Jakten på seger samt beställa boken:
https://timoteus-forlag.se/jakten-pa-seger

Oavsett om du bestämmer dig för att köpa boken eller inte så får du mycket gärna hjälpa oss att sprida denna sida vidare. Har man läst boken förstår man hur livsavgörande det faktiskt kan vara att få del av sådan här information!

/Lennart