Translate page

Tankar inför det nya året 2016…

Beskrivning: Macintosh HD:Users:italj:Desktop:Profetiskt 2015.jpgJag skiljer mig nog inte från alla andra när det gäller att ha funderingar kring hur ett nytt år kommer att gestalta sig. Man funderar framåt, men man funderar även bakåt. Så när jag nu sitter och grunnar lite på det nya året 2016, är det många minnen om det gångna året som kommer upp i tankarna. Den som har hängt med ute på Nätets olika kristna sajter och bloggar har ju mötts av en rik flora av spekulationer, förutsägelser och ”profetior” om vad som skulle hända under 2015. Det var minst sagt ganska stökigt. Jag skall dela några observationer som jag själv gjorde och minns kring detta.

(Om du känner dig träffad av texten nedan, så läs ändå vidare så att du även blir träffad av slutorden under rubriken Vad bör vi göra under 2016?. Det som står där är viktigast.)

Spekulationer och siande för 2015:

Jesu återkomst i förhållande till Israels återupprättande
Redan 2008 spekulerades det om att Jesus skulle komma tillbaka i samband med den judiska högtiden Yom Kippur den 23 september 2015. Detta gjorde man utifrån uträkningar som hade att göra med staten Israels erövrande av hela Jerusalem under sexdagarskriget 1967, samt utifrån Daniels profetior i Gamla testamentet. Inte heller denna gång var uträkningen om Jesu återkomst rätt, för Jesus kom ju inte! Men likväl gick många på detta budskap eftersom uträkningen var ganska snajsig. Många blev då både oroliga och förvirrade – faktiskt helt i onödan. Uträkningen som sådan stämde ju t.ex. inte överens med detta bibelord: ”den dagen eller stunden känner ingen” (Matt 24:36). Inte heller låg spekulerandet i linje med detta bibelord: ”det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har bestämt” (Apg 1:7).

Jesu återkomst, vedermödan och blodröda månförmörkelser
Under 2008 började en del kristna även att intressera sig för de fyra totala månförmörkelser som skulle äga rum i en serie under 2014 och 2015. En sådan serie kallas för ”tetrad” och månarna kan ibland se blodröda ut under stunden av förmörkelse. Man spekulerade i att den sjuåriga vedermödan kunde börja 2008 och att Jesus då möjligen skulle komma tillbaka på hösten 2015. Hans återkomst skulle då ske i samband med den sista i raden av månförmörkelserna, vilken även inträffade på en judisk högtid (judiska högtider följer månkalendern och infaller därför alltid i samband med fullmåne och månförmörkelser osv, alltså inget särskilt märkvärdigt med det). Men som sagt, Jesus kom inte.

Profeterna skulle minsann få rätt!
Andra tänkte istället att vedermödan kunde börja på hösten 2015 grundat på vad ”profeterna” Jonathan Cahn och Mark Biltz hade sagt. Någon skrev ett varningens ord utifrån detta inför 2015:

Om detta stämmer står vi inför ett år av dom, som gradvis stegras och kulminerar den 14 september 2015 (Basunhögtiden). Sedan kan den avlösas av vedermödan. Att hela världen redan nu är på bristningsgränsen är uppenbart för dem som är någorlunda vakna. Det skulle inte förvåna mig det minsta om både Jonathan Cahn och Mark Biltz får helt rätt, det verkar sannerligen stämma i vår tid.”
(Läs om Jonathan Cahn och Mark Biltz här)

De som var kritiska till spekulationerna fick sig en sträng varning:

När nu Gud sänder de blodröda månarna ’Tetraderna’ 2014 - 2015 (PÅ HÖGTIDSDAGARNA) tillsammans med alla övriga tecken som skall ske innan Herrens Dag i Joels Bok, hur vågar då en del ’häckla’ med de tecken Gud ger?”

Andra händelser kopplades till månförmörkelserna
De som spekulerade som mest kring dessa händelser började så smått ana att vedermödan inte hade börjat 2008 och därför kunde ju knappast Jesus komma tillbaka hösten 2015 (tolkat ur ett s.k. ”post-trib-perspektiv”). Därför spanade man nu på andra händelser som kunde tänkas ”bero på” de fyra månförmörkelserna under perioden. Nu blev varje större händelse ute i världen kopplad till dessa månförmörkelser. Men även en mindre olycka i en svensk gruva kopplades till detta t.ex. Somliga blev minst sagt upprymda (glada?) när det inträffade olyckor och missöden i världen under 2015 som kunde kopplas till ”tecken i himlen och Herrens högtider”. Många andra undrade dock varför det inte var några passande blodröda månar under 1900-talet som förvarnade om de enormt stora händelserna som t.ex. Första världskriget, Ryska revolutionen, Andra världskriget med första atombomben, Sovjet-regimens bildande och alla pogromer, Maos diktatur och utrensningarna där, Koreakriget, Vietnamkriget, Pol Pot i Kambodja, osv.

Draghjälp från annat håll
Under 2015 började man också på allvar uppmärksamma judarnas sabbatsår/friår som beräknades infalla i samband med den sista månförmörkelsen i september 2015. Trots att Bibelns berättelser om judarnas sabbatsår/friår inte har något med kriser eller krascher att göra, förutspåddes att detta nu förvarnade om just en stor kommande ekonomisk kris, främst inom den amerikanska ekonomin.

Stora händelser skulle ske i sept/okt 2015, kanske vedermödans start
Beskrivning: Macintosh HD:Users:italj:Desktop:Info?r 2016:Lindsey1.jpg
Nu hade man både en månförmörkelse som var den sista i en tetrad, man hade judarnas sabbatsår/friår, och man hade ett par judiska högtider – alla under samma höst! Så nu kom de riktigt stora varningarna! Nu var vi tydligen inne på ”den sista stora nedräkningen” – som någon kallade det. Någon annan skrev: ”Inte mycket kommer vara sig likt i denna värld efter denna höst. Vi står inför stora omvälvningar som kommer ta oss alla på sängen”. Ytterligare någon annan som omfamnade spekulationerna tyckte att de ”talade för döva öron” när det gällde kritikernas svala intresse.

Under september eller oktober skulle världens ekonomi rasa ihop. En amerikansk baptistpastor vid namn Lindsey Williams eldade friskt på detta budskap. Han sade sig ha fått veta detta av ”världseliten” vilka planerade en krasch (alltså ytterligare en faktor). Andra spädde på med att vedermödans sjuårsperiod stod för dörren och att den skulle föregås av stora svårigheter. En del uppmuntrade därför till att sälja av tillgångar och köpa in och bunkra förnödenheter för vedermödans sju år. Andra gick ett steg längre och sålde förnödenheter till andra som skulle räcka under denna tid, en av dessa krängare var den amerikanska pastorn Jim Bakker.

Kritiska röster hördes igen och någon menade att kritikerna höll på med att ”mörklägga sanningen på samma sätt som vi nu ser allt mer villospår inom många kyrkor”. Som bekant rasade inte världsekonomin under 2015, inte heller den amerikanska. Vedermödan tycks inte heller ha börjat (var är t.ex. Antikrist??).

Bluffmakaren Lindsey Williams hade sedan lång tid tillbaka förutsagt att oljepriset skulle nå enorma höjer på uppåt 200 dollar per fat redan 2012 – vilket skulle bidra till en krasch för världsekonomin. Oljepriset gick trots detta i en annan riktning även under 2015. Men idag (2015-12-28) när oljepriset ligger på runt 38 dollar per fat, så säger en del istället att det sjunkande oljepriset är ett tidstecken, och att detta kan orsaka en krasch för världsekonomin under 2016! Den som lyssnar till alla dessa spekulationer blir ju verkligen som en lekboll för alla vindkast i ”prognoserna”!

Det värsta tänkbara skulle nu hända under oktober-december 2015
Beskrivning: Macintosh HD:Users:italj:Desktop:Info?r 2016:Lindsey2.jpg
Nu blev man av nöden tvungen att korrigera budskapen och spekulationerna och inte minst tidpunkten. För somliga innebar detta nya affärsmöjligheter. Pastorn Lindsey Williams sa nu att det var hög tid för förberedelser, eftersom den stora kraschen nu skulle komma någon gång mellan oktober-december, det hade ”världseliten” läckt ut till honom. Men för att få veta mer om detta var du tvungen att köpa Williams senaste DVD.

Vad hände då egentligen?

Vi har nu passerat hela 2015, ett år då det enligt många, många spekulationer och ”profetior” skulle hända så otroligt mycket. Om vi håller oss till sanningen, Bibeln och sunt förnuft, måste vi konstatera att inte något av allt det som förutsades inträffade. Tänk vad mycket energi, tid och pengar som slösats – HELT I ONÖDAN! Tänk vad mycket siande, ordande och tuffa dispyter det varit – HELT I ONÖDAN! Vilket slöseri med resurser!! Vad kan Gud tycka om detta?! Möjligen kan vi från detta lära oss att låta bli allt sådant här som ligger utanför vad Bibeln påbjuder. Jag hoppas det.

Världsekonomin rullar på (men visst kan den krascha), oljepriset är lägre än på många år (men visst kan det bli högre igen), Sveriges ekonomi går bra, något världskrig i egentlig mening råder inte. Terrorgruppen IS:s härjningar i Mellanöstern, med de stora flyktingströmmarna som följd, är så klart en otäck händelse av betydelse i världen idag, men det är ändå ingenting i jämförelse med de riktigt stora händelserna under 1900-talet. Vill man inte erkänna misstagen med alla spekulationer under 2015 så måste jag nog säga att man har problem med både sanningen, bibeltroheten och med att erkänna misstag.

Jag tror absolut att vi kan få uppleva stora kriser och fler katastrofer innan både Antikrist träder fram och Jesus kommer tillbaka, men inför sådana händelser måste vi behålla sans och balans. Visst skall vi vara vaksamma enligt Jesu ord, men hans varningar handlar då främst om att vara vaksamma på falska profeter och messiasgestalter (se Matt 24). Och visst skall vi se till att vara andligt vakna när han kommer tillbaka, men det betyder inte att man måste veta allt om judiska högtider, mån- och solförmörkelser, olje- och guldpriserna, dollarkursen, USA:s och Kinas ekonomier osv. Herren förmår att hålla oss andligt vakna bara vi vill det – det är ju bl.a. därför vi fått Hjälparen den Helige Ande, han som är ”oljan” i våra lampor!

Vad bör vi göra under 2016?

Nu kommer vi till mina tankar om 2016. För egen del tror jag att Gud har full kontroll och att han kommer att meddela sina barn om han har något viktigt att meddela. Vi måste inte dammsuga Nätet för att få reda på vad Gud har att säga oss i vår tid. Visst finns det allvarliga kriser i vår värld, och visst går vi med raska steg mot den yttersta tiden, vedermödan och Jesu återkomst. Världen är i upplösning och kaos, men det måste inte vår tro vara!

SVT Nyheter skrev bl.a. detta inför nya året:

”Men när världen nu går in i 2016 så är det fortsatt många kriser i bland annat Burundi, Irak, Centralafrikanska Republiken, en klimatkris som fördriver människor, 60 miljoner på flykt runt jordklotet och islamistisk terror som slår till mitt i demokratiska samhällen. Ryssland visar alltmer av sina maktambitioner med annekteringen av Krimhalvön, kränkningar av bland annat svenskt luftrum och i markerad närvaro i Östersjön och i mellanöstern har USA och Ryssland hamnat på olika sidor av konflikter.”

Låt oss följa händelseutvecklingen i världen och be och tacka för att Guds vilja sker. Men mitt i allt detta kunde det bli en riktigt fin start på 2016 för kristenheten om alla som drev på spekulationerna inför och under 2015 kunde erkänna att det gjordes flera misstag och övertramp. Detta säger jag inte för att vinna någon slags seger för egen del, utan för att det vore väldigt bra för kristnas anseende, och det vore bra med en ursäkt till alla som blivit vilseledda och oroliga.

Sedan borde vi stryka ett streck över alltsammans och ta sikte på det som Jesus befallt oss som vårt huvuduppdrag, nämligen Missionsbefallningen – som också väldigt tydligt framkommer i detta ord från Jesus:

Apg 1:6-8: När de nu var samlade frågade de honom: "Herre, är tiden nu inne för dig att återupprätta riket åt Israel?" Han svarade dem: "Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt. Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.

Beklädda med kraft från höjden kan vi fortfarande få vara Jesu vittnen och tjänare i denna upprorsvärld, och det gäller ända fram till den dag han kommer tillbaka. Låt oss därför be om att få denna utlovade kraft, och låt oss därför förenas i kampen för det evangelium som en gång förmedlades till oss genom apostlarna. Jag har skrivit om det tidigare, att vi behöver en slags ”evangelisk union” i vårt land, där vi tillsammans, i den Helige Andes kraft, både står enade mot all slags villfarelse och står upp för det sanna, bibelförankrade evangeliet! Tänk vad gott om detta fick bli vår stora gemensamma sak under 2016 och alla resterande år framöver! Och tänk vad gott om detta kunde få vårt älskade Sverige att bli lite sundare igen! Jag vill tro det!

Ett nyårslöfte: en ny Temadag!

Vi här i Alingsås hoppas på att kunna bidra till ”vår gemensamma sak under 2016” med en ny Temadag under våren. Högst troligt blir det en sådan lördagen den 7 maj i Alingsås, och då med för kristendomen detta helt centrala tema:

JESUS KRISTUS – hos ingen annan finns frälsningen. Inte heller finns det under himlen något annat namn, som givits åt människor, genom vilket vi blir frälsta!
(Apg 4:12)

En av talarna blir enligt planerna den mycket uppskattade bibelläraren Sven Reichmann. Jag återkommer med mer information om denna Temadag inom kort.

Så vill jag önska dig ett Gott nytt år där Herren Gud får leda, välsigna och beskydda dig i allt!

/Lennart

 

Svenska