Analys av boken "Himlen finns på riktigt / Heaven is for real”

Skrivet av Lennart - 23 januari, 2012 - 10:05

Själv blir jag alltid mycket misstänksam när det släpps någon bok som beskriver en persons besök i himlen och/eller helvetet. Dessa böcker har idag blivit så vanliga att man kan undra om det börjat gå charterresor till dessa platser? Jag tror dock inte på sådana här berättelser av flera olika skäl, den främsta är att det saknar förankring i Bibeln att Gud skulle låta det gå till på det här sättet. Kanske Jesu ord kan ge vägledning:

Luk 16:31: "Lyssnar de inte till Mose och profeterna, kommer de inte heller att bli övertygade ens om någon uppstår från de döda."

Utifrån detta bibelord kan vi förstå att Skriften räcker när det gäller att förmedla kunskap om Gud och frälsningen. Tro kommer främst av förkunnelse/predikan utifrån Skriften; en sund tro är inte särskilt beroende av upplevelser eller spektakulära berättelser.

Rom 10:17: "Alltså kommer tron av predikan och predikan i kraft av Kristi ord."

Vi kan även begrunda vilket föredöme aposteln Paulus var när han in i det sista ville tiga om sin upplevelse av himlen. Du kan läsa om det här.

Vad är då så farligt med dessa böcker, och varför avslöja dem? Är det nu mycket lögner i denna typ av böcker, så är det så klart inte bra att "bygga upp" sin tro utifrån det. Man riskerar då att få en snedvriden, villfaren och obiblisk teologi. Men jag tror också att denna typ av berättelser riskerar att ge människor en falsk grund för deras frälsning. Man blir inte frälst av att tro att det blir fint i himlen och hemskt i helvetet. Man blir inte heller frälst av att tro att Jesus finns/har funnits. Man blir endast frälst genom att tacka JA till det fria erbjudandet Guds i Guds enkla evangelium! Och för att tala om det behövs inte dessa böcker.

ANALYS
Senaste boken i raden inom genren är den som grundar sig på en liten pojkes berättelse om hans besök i himlen. Boken heter på svenska Himlen finns på riktigt och på engelska Heaven is for real (ej att förväxla med den förfärliga boken Heaven is so real som jag själv analyserat här)

Nu har en medbloggare tagit sig an att göra en analys av boken Himlen finns på riktigt, vilken jag tycker är både skarpögd och finurlig. Jag vill därför rekommendera dig att läsa och begrunda det han skrivit på sin egen blogg:

http://azaryahu.wordpress.com/2012/01/21/reflektion-pa-boken-heaven-is-for-real-todd-burpolynn-vincent/

/Lennart

Lennarts<br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg