Yoga har blivit rumsrent

Skrivet av Lennart - 23 november, 2015 - 11:25

Ingen har väl missat hur yoga sprider sig mer och mer i vårt samhälle. Idag utövas yoga både i förskola, grundskola, i kristna församlingar, på arbetsplatser, inom sjukvården, m.m. m.m. I Alingsås kommun har man t.ex. under 2015 på prov haft yoga på skolschemat för barn i åldrarna 4-16 år, i ett antal utvalda klasser. Projektet var upplagt som en slags ”yogaresa” som kallades Det magiska prickiga huset – vilket väl säger något om att yoga inte bara är gymnastik. Barnen leddes in i yogans magiska värld av en professionell yogalärare. Yoga har helt enkelt blivit helt rumsrent, och ingen inom dessa samhällsfunktioner verkar våga/vilja/orka ställa några kritiska frågor.

Det är en vanföreställning att yoga bara handlar om rörelser. Yoga är meditation. Yoga är hinduism. Tycker du jag överdriver när jag skriver så? Nej, så är det inte, för det är vad yogamästare i Indien säger om yoga. En av dessa har sagt: ”det finns ingen yoga utan hinduism och ingen hinduism utan yoga”. Men skulle inte vår sekulära skola vara religionsneutral? Jag får en känsla av att definitionen av ordet ”religionsneutralt” i det offentliga Sverige idag betyder ”fritt från kristendom”. Eller så betyder det att ”allt som är New age är okey”.

Idag är det ingen i det offentliga Sverige som verkar våga/vilja/orka tala om riskerna med yoga och annan meditation – trots att detta varit känt länge. I en artikel i Göteborgs Posten, torsdagen den 20 september 1984, sa dåvarande överläkare på Lillhagens mentalsjukhus, Bo G Johnson, bl.a. följande:

 ”Meditation och yogaövningar har i flera fall lett till psykisk sjukdom – ett sjukdomstillstånd där t.ex. psykofarmaka inte har någon som helst effekt.

En motsvarande artikel publicerades även i Läkartidningen. Du kan läsa dessa två artiklar i sin helhet här:

Jag är övertygad om att dessa risker inte är bortblåsta bara för att yoga inneburit en sådan kommers för vissa i Sverige. Riskerna finns kvar även när vissa förverkligar sina egna företagardrömmar som yogalärare åt kommuner och landsting. Riskerna minskar inte heller bara för att intresset för österländsk mystik ökat lavinartat hos gemene man. Det måste ju helt klart vara så att den mörka sidan av yoga och annan meditation tigs ihjäl för att det inte gynnar kommersen och den medvetna strategi som ligger bakom spridandet av yoga. Kan det t.o.m. vara så illa att somliga här ser en chans, ett verktyg till att tränga undan den så förhatliga kristendomen?? Jag önskar att alla istället kunde inse vad det var som lyfte Sverige till att bli ett av de mest välmående länderna i världen, och vad det är som skapar en sådan misär och sådana klyftor i Indien. Om vi inte vaknar upp över detta faktum, kommer Sverige att likna Indien i allt fler avseenden.

Allt fler söker sig inåt
Att yoga leder till ett intresse för den österländska andliga mystiken är ett uppenbart faktum. Detta är också vad yogalärare ser när det gäller intresset för yoga och dess utveckling. Träningsyogan är bara ett första trappsteg i denna utveckling, menar de. Du kan läsa mer om detta i en artikel där en yogapioniär bekräftar detta. Artikeln finns kvar i Internet Archive (scrolla ner en bra bit i sidan). Personligen ser jag detta som en mycket farlig utveckling, det är inte bra för vårt samhälle och det är inte bra för människors själar!

Läs vidare
Jag skrev för en tid sedan en artikel med rubriken Yoga – ingen religionsneutral övning. Där beskriver jag ganska kortfattat vad yoga är, var den kommer från samt riskerna. Du hittar den här: http://bibelfokus.se/yoga

Uppdatera gärna dina kunskaper om yoga, för den blir bara vanligare och vanligare i vårt land. Min gissning är att du snart inte kan neka yoga eller annan meditation vid viss sjukskrivning – om du vill behålla din sjukersättning…

Lennarts<br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg