Några tankar om Donald Trump…

Skrivet av Lennart - 12 november, 2016 - 10:50

Ett stort samtalsämne under denna vecka har så klart varit presidentvalet i USA. Jag tänker därför dela några tankar kring det kopplat till lite saker jag kan se i Bibeln. Låt oss börja med ett passande bibelord:

1 Kor 15:52: ”In a moment , in the twinkling of an eye , at the last TRUMP: for the trumpet shall sound , and the dead shall be raised incorruptible , and we shall be changed.” King James Bible

Skämt åsido, men kanske Donald Trump ändå på sätt och vis är ett tidstecken. Jag har ofta och länge pekat på att Bibeln tydligt visar att det skall ske ett stort avfall i kristenheten före det att Antikrist framträder och att Jesus sedan återkommer. Valet av Trump till president i USA tycker jag är ett led i kristenhetens fortsatta avfall; valet av honom är ett resultat av detta avfall. Men vi har ju ännu inte sett vad han skall hitta på, så det får vi säga mer om längre fram.

Personligen tycker jag att detta presidentval blev till ett val mellan pest och kolera. Det är vad jag kan se från min horisont efter att ha sett en del dokumentärer om både Hillary Clinton och Donald Trump. Nu blev det Trump som vann och vad har vi då att förhålla oss till?

Helt klar ligger Trumps etik och moral långt utanför vad vi kan kalla ”kristen”. Någon sa att han är som en blandning av Clint Eastwood, James Bond och Hugh Hefner (mannen som startade herrtidningen Playboy). Det ligger mycket sanning i den beskrivningen. Men man måste också lägga till att han är en hårdkokt affärsman som lånat upp stora summor för att kunna bygga upp ett affärsimperium. Något han satsade mycket pengar på var casinon och hotell. Trump är en man med hårda nypor och han ger igen dubbelt upp när någon gått emot honom. Han tål tydligen inte kritik.

Om nu någon tänker att Trump trots allt detta har en kristen tro, vilken tro kan det då vara frågan om? Jo, en väldigt passande sådan, fast knappast ”kristen”. Donald Trumps pappa skickade tidigt sin son Donald till en metodistkyrka i New York där ingen mindre än Norman Vincent Peale var pastor. Peale (som dog 1993) var en 33:e gradens frimurare, och hans ”evangelium” kan bäst beskrivas som en mix av New age-tankar och en del kristet tankegods. Han var en av bidragsgivarna till den framgångsteologi som senare blev känd och spridd i Sverige via Ulf Ekman. Norman Vincent Peale skrev den omåttligt populära boken om framgång: The power of positive thinking (kraften i positivt tänkande). Detta New age-evangelium passade så klart som handen i handsken för en ung affärsman som siktade högt, MYCKET högt! Det var också denne Norman Vincent Peale som vigde Donald Trump med hans första hustru.

Så här har vi nog den ”tro” som Trump har med sig i bagaget. Jag gissar att vi kan få höra en del sådant budskap i Trumps kommande tal: ”Tro på dig själv. Tänk stort! Tänk positivt! Inget är omöjligt bara du tror på det!”. Eller varför inte: ”Vi skall göra Amerika fantastiskt igen!” (”We will make America great again!”). En tro på kraften i positivt tänkande (och vad man säger) kan se ut som självsäkerhet. Jag skall också nämna att den teologiska arvtagaren till Norman Vincent Peale blev pastorn Robert Schuller, som kanske är mest känd för sin katedral av glas och för sitt TV-program ”Hour of power” (en timma av kraft). Han var också en 33:e gradens frimurare. Två kändisförkunnare som haft Robert Schuller till mentor är Bill Hybels och Rick Warren. Kanske Trump väljer någon av dessa till invigningsceremonin och till sin andlige rådgivare? Vi får se.

Nåväl, nu skall vi ju inte tänka att Gud schabblade i och med att Trump blev president. Gud har full kontroll på utvecklingen i världen. Det måste vi tro om vi skall vara rotade i Bibelns undervisning. Vi kan minnas vad aposteln Paulus skrev:

Rom 13:1: ”Varje människa skall underordna sig den överhet hon har över sig. Ty det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är insatt av honom.”

Kung Salomo skrev också något i den riktningen:

Ords 21:1: ”Kungens tankar är som vattenbäckar i Herrens hand, han leder dem vart han vill.”

Vi kan också minnas Jesu ord till den romerske ståthållaren Pontius Pilatus:

Joh 19:11: ”Du skulle inte ha någon makt över mig, om du inte hade fått den ovanifrån.”

Utifrån dessa bibelord ser vi att Gud både tillsätter ledare och ger dem den makt han anser att de skall ha. Jag tycker också vi kan dra den slutsatsen att ett land får de ledare som landet förtjänar. Ledare kommer inte på plats av ett misstag; Gud har alltid kontroll över vad som sker, och han kan ha särskilda avsikter med det i kikaren. Gud använder också ledare för att tukta nationer och folk, vilket vi kan se i detta bibelord:

Jer 25:8-9: ”Därför säger Herren Sebaot så: Eftersom ni inte har lyssnat till mina ord, skall jag kalla på alla folkstammarna i norr, säger Herren, och jag skall sända efter min tjänare Nebukadressar, kungen i Babel.”

Personligen sätter jag inte USA särskilt högt. Jag bodde ett år i USA under läsåret 1977-78. Redan då blev jag oerhört avskräckt från att gilla detta land. Jag såg narkotika i stort sett varje dag i skolan. Blev jag bjuden till födelsedagskalas så hände det att 14-åringar rökte marijuana där – om föräldrarna inte var hemma. Jag såg stora orättvisor, samhällsklyftor och en hemsk segregation. Och detta var då i en stad som inte är större än Alingsås (runt 35.000 invånare). Idag är läget betydligt värre i USA. Många i den amerikanska medelklassen använder heroin, som de antingen sniffar eller tar via munnen, i tron att det inte är lika farligt som att injicera. New age är så utbrett att man hellre bör kalla USA för ett New age-land än ett kristet land. Den nyligen avlidne amerikanska apologeten Ray Yungen skrev att det finns runt 2 miljoner praktiserande Reiki-healers i USA, och kanske bortåt en tredjedel av befolkningen går till sådana. Och talar vi om kristenheten så är dess tro i stort sett av den sort som vi sett och hört från USA:s alla framgångsförkunnare. En sund och genuin kristendom är idag sällsynt. Detta avfall i kristenheten är så klart en av orsakerna till varför USA brottas med så många problem och varför man får en ledare som Donald Trump. Gud ger landet vad landet förtjänar. Man kan också säga att ett lands hälsa ger en fingervisning om landets andliga hälsa.

Detta val i USA var särdeles svårt. Som jag skrev inledningsvis, tycker jag det var ett val mellan pest och kolera. Så jag har personligen svårt att förstå hur genuina kristna kunde rösta på den ena eller den andre av dessa två kandidater, Clinton eller Trump. Man borde nog vända politiken ryggen i ett sådant här läge, kan jag tycka. En liten anekdot att berätta är att ledaren för Bethel Church, Bill Johnson, röstade på Trump. Det kan du läsa om via denna länk. Så somliga kyrkoledare påverkade säkert valet med sina synpunkter.

Nu kan man fundera över vad Gud har för avsikter med Donald Trump som president i USA. Jag tror inte så som en ”profetia” sa, att Trump skulle göra USA till ”den mest kraftfulla och välmående nationen på jorden”. Det finns så mycket av orättvisor, omoral, ondska, hat, överflöd, egoism, girighet, individualism, New age, kristna villoläror, falska profeter, etc, etc, att jag inte kan tänka mig något annat än att en domsprofetia vore mer korrekt. Vi skall i vilket fall som helst tro att Gud har full koll på läget. Det är alltid en tröst!

Detta är mina reflektioner några dagar efter presidentvalet i USA 2016.

Lennarts<br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg