Fråga:
Hej! Det en grej jag undrar över, och det är det här med att man inte skall söka Gud inom sig. Jag har för mig att jag läst i Bibeln att Jesus säger: Guds rike finns invärtes eder, eller har jag rört ihop det? Kan du förklara...
Svar:
Hej! Alla världens mystiker menar att man skall söka Gud, det gudomliga, sin egen gudomlighet, den gudomliga gnistan, eller paradiset i vårt INRE. Många "andliga" övningar som t.ex. meditation, kontemplation, yoga, har därför som mål att nå detta "gudomliga" i vårt inre. Samma sak gäller för sådan mystik som har namnet "kristen mystik" fast det inte finns något sådant i sann kristen tro. Här räcker det med att läsa Jesu ord om vad som finns i människans inre för att vi skall förstå hur fel detta är:
Mark 7:21-23: "Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, hädelse, högmod och dårskap. Allt detta onda kommer inifrånoch gör människan oren."
Som du ser är det inget trevligt att vända sig inåt, för där finns en ondska som bevisligen förleder många människor som gör så. En del skulle kunna hävda att det här inte gäller för kristna, men i det här sammanhanget spelar det ingen roll eftersom mystikerna menar att det "gudomliga" finns i varje människa, oavsett religion. Och på en punkt har mystikerna rätt: alla människor som söker sig inåt får samma mystika upplevelser oavsett religion. Om man är kristen möter man således inget annat än vad icke-kristna möter i sitt inre.
Vi kan tänka lite på hur det var på Gamla testamentets tid / Det gamla förbundets tid. Då kan man säga att Gud bodde i Templet i Jerusalem, han bodde då mitt ibland sitt folk på det sättet. I det Nya förbundet finns inte denna ordning med tempel eller prästerskap etc, utan alla vi som är troende utgör Guds tempel. Gud bor nu ibland sitt folk genom att den Helige Ande tagit sin boning i oss (1 Kor 6:19). Det är på detta sätt vi får del av gudomlig natur (2 Petr 1:4) och det är så som Gud nu bor mitt ibland sitt folk.
I Luk 17:21 ser du det bibelord som du syftade på. Om vi först kikar i 1917-års översättning så står det "Ty se, Guds rike är invärtes i eder." Och i Svenska Folkbibeln står det "Ty se, Guds rike är mitt ibland er." Då måste man ju kontrollera i den grekiska grundtexten för att se vad det är för ord som används där. Det grekiska ord som alltså översatts till både "invärtes i" och "mitt ibland" är ordet entos. Det kan faktiskt betyda båda dessa saker, men jag föredrar Folkbibelns val. För tänker man på vad Jesus sagt om när vi samlas i hans namn, kanske man kan förstå det bättre. Han sa:
Matt 18:20: "Ty där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem."
Här används det grekiska ordet mesos som bara kan betyda "mitt ibland" eller "i deras mitt". Så jag tror man skall se det så, att där vi är samlade i Jesu namn (och det räcker med två) där är Guds rike idag, och där är Jesus faktiskt närvarande mitt ibland oss, för att stärka och vägleda oss etc. Han är också närvarande i oss genom sin Helige Ande, men det är ett steg bättre att han är i vår mitt när vi är flera som samlas, för då kan vi betjäna varandra med de andliga nådegåvor som vi eventuellt har fått.
Sedan skall man ju också tänka på det här med att Anden i oss skall vara en källa som flödar fram och välsignar andra människor. Det är en av de viktigaste poängerna med att vi får del av den Helige Ande. Och så kan vi också tänka på att Jesus sagt att vi skall be till vår Fader i hans namn. När Jesus då ger oss ett exempel på hur enkel vår bön kan vara, så handlar det inte om att söka oss inåt, utan att sträcka oss uppåt till vår Far i himlen: "Fader vår som är i himlen...".
Så det här med att söka Gud i vårt inre är alltså inget som har något stöd i Bibeln, utan det är teknik och teologi med österländsk ursprung. Att somliga då kallar sådana övningar för "kristen mystik" eller "kristen kontemplation" gör ju inte det hela bättre, för det är fortfarande "österlandets tänkande". Det är en farlig teknik som leder bort från sund och biblisk kristen tro.
Ja, det var några tankar om det här.
/Lennart
- 44 visningar